Често задавани въпроси

С нашeто обучително ръководство можете да разработите стратегия за дигиталната трансформация на Вашата организация директно на работното си място.

  • Нашият инструмент за бърза проверка може да Ви даде първончално впечатление за това къде е в момента Вашата организация.
  • Превеждаме Ви през процеса на разработване на стратегия за дигиталната трансформация на Вашата фирма, стъпка по стъпка. Запознайте се с методи като КАНАВА на бизнес моделите, GAP и ПЕСТ анализ. Научете повече за това как професионално да управлявате проекти, рискове, познание и промени.
  • С помощта на нашите ясни модули за обучение ще можете да се запознаете с най-важните технологични разработки, например големи данни, изкуствен интелект или киберсигурност.
  • В края ще можете да ползвате нашия инструмент за приоритизиране, който да Ви помогне да решите с кои дейности желаете да се справите първо.

Говорим за дигитализация, когато съществуващ процес се отразява дигитално, за да бъдат направени отделни работни стъпки възможно най-ефективни. Това означава, че това, което преди се е извършвало аналогово, напр. на хартия, се прехвърля в битове и байтове. Дигиталната трансформация включва дигитализация, но включва и стратегически значения. Само защото дигитално решение съществува не означава, че то трябва незабавно да бъде дигитализирано. В процеса на дигитална трансформация, Вашия клиент винаги е в центъра на Вашия анализ. Става въпрос за това да се решат проблемите на Вашия клиент по нов или различен начин. За да разберете повече за това, прочетете нашата статия: „Дигитализация срещу дигитална трансформация – кое какво е?’

Обучителното ръководство беше разработено главно за тези, които желаят да извършат дигитална трансформация в малки и средни предприятия (МСП) в сектора на бизнес услугите. Не се изисква специфично предварително познание, за да се ползвате този инструмент. Целта на инструмента е всички, които се интересуват, да се запознаят повече с темата за дигиталната трансформация на една организация. Ето защо основното познание за дигиталните технологии и всяка стъпка в разработването на стратегия се разясняват по начин, който е лесен за разбиране. Подходът към разработването на стратегията, който се показва тук, може да бъде пренесен и в други конкретни приложения и видове организации. Следователно може да бъде прилаган в организации, различни от МСП.

С нашия инструмент за бърза проверка можете да получите първо впечатление за нивото, на което работи понастоящем Вашата организация що се отнася до дигитална трансформация. След това можете да започнете процеса на учене според нашите инструкции стъпка по стъпка. Инструкциите стъпка по стъпка Ви дават обзор на това какви дейности трябва да прилагате за разработването на Вашата стратегия и кои обучителни модули може да Ви помогнат в това. Обучителният модул „Вашата дигитална трансформация’ (част 1 и част 2) също така предлага по-разширен набор от инструкции за разработването на Вашата стратегия.

Събрали сме най-важната за Вас информация относно текущи дигитални разработки като изкуствен интелект, роботика и дронове, големи данни и др. Запознаваме Ви с всяка тема в отделен обучителен модул, като се уверяваме, че е лесен за разбиране. Не се оставяйте да бъдете обезсърчени. Не са Ви необходими никакви умения за програмиране, за да разберете дали дадена техническа разработка е важна за Вас. Започнете това пътуване на откритията и ще разберете какво реално стои зад всеки от различните термини. Ще изпитате и някои изненади и ще разберете: всеки ще може да има думата с това основно познание и да направи важен принос към дигиталната трансформация на собствената си фирма.

Абсолютно. Обучителното ръководство е изцяло онлайн и се състои от ясни обучителни модули. Ако се регистрирате на платформата, ще можете да запаметявате напредъка си, докато учите и да продължавате от където сте спрели, когато за последно сте влизали в системата. Съдържанието на инструмента за обучение може да бъде прилагано пряко към практическата работа на организацията, която го ползва.

Следва да планирате 12 работни дни за процеса на разработване на стратегията с помощта на обучителното ръководство за дигитална трансформация. Подробен преглед, който показва колко време ще Ви е необходимо за всеки етап, може да бъде намерено в нашите инструкции стъпка по стъпка. Инвестирайте това време в разработването на Вашата стратегия. Вашата фирма ще бъде по-добре оборудвана за бъдещето и множество идеи ще бъдат създадени по време на тази интензивна работа, които биха могли да отворят нови възможности за Вас на Вашия пазар.

За да можете да разработите стратегия за дигитална трансформация, важно е да разбирате специфичните процедури във Вашата фирма добре и да можете непрекъснато да включвате хората, които взимат решения във фирмата, да взаимодействат с други ключови фигури, както и да следвате инструкциите стъпка по стъпка в обучителното ръководство. Ще Ви е необходима важна информация относно фирмата, например текущия бизнес модел, уменията на служителите и др.

За да регистрирате своя напредък докато учите, моля, регистрирайте се на платформата за обучение и влизайте в системата всеки път, когато ползвате обучителното ръководство. На потребители, които влизат, ще се показва кои обучителни модули вече са покрили.

Не. Обучителното ръководство може да бъде ползвано безплатно и без регистрация. Предлагаме Ви възможността да се регистрирате на платформата за обучение, за да можете да запаметявате своя напредък, докато учите.

 

Да. Разработването на обучителното ръководство беше финансирано в рамките на програмата на ЕС „Еразъм+“. Употребата на обучителното ръководство Ви се предлага напълно безплатно.

Научно обоснован процесен модел формира основата на разработването на стратегията, предлагано от обучителното ръководство. Той е разработен от нашия партньор по проекта LUISS, университет в Рим. Можете да свалите процесния модел тук.

Обучителното ръководство за дигитална трансформация беше разработено в рамките на 2-годишен проект на ЕС „Дигитализация“ от седем организации от България, Германия, Гърция, Италия и Кипър. Научете повече относно проекта и участващите институции.

 

Обучителните модули не могат да бъдат сваляни. Отделните обучителни модули се допълват от работни формуляри. Можете да свалите тези работни формуляри като Word или PDF документи.

Обучителното ръководство е под лиценз Криейтив Комънс CC-BY-SA. Може да откриете повече за този лиценз в нашия импринт. Обучителното ръководство следователно може да бъде ползвано и безплатно от консултанти при спазване на лиценза, за да подкрепят своите клиенти при разработването на стратегия. Авторите на обучителното ръководство, обаче, не носят отговорност по никакъв начин за последствията от неправилно прилагане или изпълнение на метода от страна на клиентите на консултанта. За повече информация, моля, прочетете нашите условия за ползване и импринта.

Организация не може да делегира разработването на своята стратегия на трето лице. Но, има възможности за външна помощ: по-лесно е, например, консултанти да се справят с табута в организации. Благодарение на техния опит, те могат бързо да установят кои препятствия следва да бъдат очаквани или кои теми не са овладени достатъчно последователно. Външната помощ също помага, когато става въпрос за натиск за придвижване на проекта „разработване на стратегия за дигитална трансформация“, за да не изпадне от дневния ред поради други приоритети в ежедневния бизнес. Можете да откриете повече информация за външната помощ тук.

Ние винаги сме благодарни за Вашата обратна връзка. Вашите предложения за подобрение или Вашите похвали ни дават възможност да продължим да развиваме обучителното ръководство и занапред. Можете да стигнете до страницата за обратна връзка тук.