Др. Бругер Матиас – rcm-solutions GmbH

Интервю

Др. Бругер Матиас

Управляващ партньор

rcm-solutions GmbH

rcm-soluitons GmbH работи повече от 20 години в областта на пазарните проучвания, предлагайки консултации по маркетинг, стратегия и дистрибуция в бизнес сектора.

Какви са причините, поради които сте решили да започнете процес на дигитална трансформация?
Целта беше да преминем от компания с няколко сайта към по-ефективно работеща компания с оптимална мрежа. Така че, първата цел беше оптимизирането на съществуващите работни процедури и оборудване с помощта на дигитални инструменти.

 

Срещнахте ли трудности при внедряването на дигиталната трансформация? Как се справихте с тях? 

В началото не срещнахме никакви проблеми. Всяка стъпка носеше подобрение. Всички управляващи партньори веднага осъзнаха колко необходимо беше това. […]
С течение на времето един от проблемите, който възникна, беше, че организационните и работните процедури станаха по-ефективни, но използването на необходимата технология отне повече време, защото в началото използвахме безплатни или евтини продукти.
Ние отговорихме на този проблем с втора стъпка, като инвестирахме пари и внедрихме Office 365. Това ни даде облачни услуги и услуги за обмен от един източник, който не се нуждаеше от поддръжка.


Кои според Вас са най-големите ползи за Вашата компания след стартирането на процеса на дигитална трансформация?
Най-голямата полза беше професионализирането на процесите в компанията. И трите партньора разполагат с домашен офис, както и с офис в Болцано и един в Теретен. Чрез облачното решение всеки партньор и неговите служители разполагат с най-новата версия на файловете в тяхната система, независимо откъде работят. Преди нововъведенията, няколко файла се редактираха на компютър и се изпращаха по електронната поща, което означава че много различни версии циркулираха в компанията.
Друга основна полза е синхронизацията на всички устройства (мобилни и настолни). Сега имейли, календари, контакти и данни са достъпни по всяко време и на всяко място.
Друга полза беше стартирането на social media маркетинга на компанията. Оттогава това се превърна в отделен бизнес отдел.

 

Кои нови технологии и инструменти използвате и защо сте ги избрали?
Облак: синхронизира всички данни. Премахнахме и стар сървър. Облакът ни позволява да имаме едно централно хранилище за данни заедно с архивирането на данни и защита на данните.
Exchange: означава, че имейли, календари и контакти могат да бъдат извличани от всички устройства.
CRM (Система за управление на взаимоотношенията с клиентите): закупуването на CRM система в облака ни осигури база данни на клиентите, която отдавна ни беше необходима.
Социални медии: използваме ги за маркетинг и вече станаха продукт на компанията.
MailChimp: инструмент за бюлетини, който в момента се използва за да подпомага маркетинга.
Софтуер за пазарни проучвания: инструментът, който използваме ще бъде ревизиран непрекъснато с оглед на автоматизацията. Това ще ни позволи лесно да показваме резултати директно от онлайн проучвания в презентация.


Какъв съвет ще дадете на организация, която тъкмо започва или иска да започне процес на дигитална трансформация?
Захванете се с проекта непредубедено, но не бъдете наивни. Важно е някой в компанията да поеме отговорността за проекта и да го следи до завършването му. Този човек трябва да притежава необходимите дигитални умения и да може да предвиди последиците от направените избори. Важно е също така, проектът да се изпълнява стъпка по стъпка, а не наведнъж.
Освен това е важно да се изберат изпробвани решения, а не да се опитвате сами да създадете нещо от безплатни, отворени или други евтини приложения. Рискът в този случай е загубата на твърде много ресурси при конфигурирането и наблюдението на тези системи.


Какви рискове виждате, които все още не са решени чрез процеса на дигитализация?
Промяната се случва толкова бързо, че става все по-трудно за служителите, но и за различните решения на дигитализацията да могат да следят всичко. Ние разрешихме този проблем в нашата компания, като инвестирахме повече пари в производителите, за които смятахме, че са в състояние да следват тази промяна и да адаптират офертата си, защото самите те се разширяват. По този начин успяхме да запазим вътрешните си ресурси, които биха били необходими, ако трябваше да ги конфигурираме сами. Така или иначе, отговорното лице трябва да бъде в час, за да може да взаимодейства с иновациите.